Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az emberek igazságérzete

Létrehozva:

Nagy meglepetést okozott a múlt héten, az óbudai szakrendelőben a Demokratikus Koalíció két helyi önkormányzati képviselője. A tüdőszűrő állomás munkatársait felkészületlenül érte a leletek kiadásának követelése ürügyén előadott fontoskodásuk. Történt ugyanis, hogy egy idős néni, érvényes meghatalmazás nélkül szerette volna átvenni hozzátartozója egészségügyi leleteit. Mivel a vonatkozó jogszabály erre nem ad lehetőséget, a rendelőben ezt meg is tagadták tőle. Az eddig szokványosnak mondható ügymenet, ezen a ponton fordult meglepő irányba. A hölgy ugyanis rákapva az új populizmus ízére, nem a meghatalmazás beszerzésének irányába mozdult, hanem a DK felé. A párt alpolgármestere és egészségügyi bizottságának elnöke nem is késlekedett, azonnal magára öltötte a hölgy igazságának védelmezését kifejezni hivatott megoldó ember jelmezt. A helyszínre kiszállva, némi csetepaté árán, hamar meg is szerezték az ügyfelüknek fontos papírokat.

A történet egyrészt rávilágít, hogyan gondolnak sokan a jogállamiság legalsóbb szintjein zajló ügymenetre, és miként porlasztja a közmorált a kapcsolati hálózat ilyetén működtetése. De ennél is fontosabb, hogy milyen gyorsan termékenyítette meg a gondolkodást a társadalom igazságérzetére való új, populista hivatkozás. Izgalmas időszak elé néz az ország, amennyiben általánossá válik a jog önkényes felülbírálása. Nem kell ugyanis különösebb éleslátás a magyarok többségének igazságérzetét sértő fajsúlyos, adott esetben közpénzeket is érintő ügyek észrevételéhez. Lehet erre az a válasz, hogy nem jól lett elköltve az adóforint, ezért nem fizetjük meg? Nyilván nem.

Ugyan ki mondja meg, hogy a leleteket megszerző néni kiterjesztő értelmezése (jár nekem az a papír!) mekkora támogatottságot élvez bizonyos társadalmi csoportok körében? Bizonyára sokan kihagynák a macerás köröket. Erre hivatkozni azonban mégiscsak betegjogi nonszensz lenne. Nem véletlen, hogy a többség véleményéhez a választásokon a jogalkotói közösség felhatalmazásával igazodnak a szabályok. A parlamenti többség feladata pedig az, hogy éljen a mandátumával, és ha az adott passzus rossz, elavult, akkor korrigálja. Ez lenne ugyanis a jogállamiság: ők megalkotják, mi pedig mind betartjuk.

Legnépszerűbb cikkeink