Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Drasztikus szigorítások a bulinegyedben

Létrehozva:

Hangoskodó vendégek az utcán, mocsok és agresszió – a bulinegyed a túlzott elturistásodás miatt szenved.

Gyökeres változás jöhet az erzsébetvárosi bulinegyedben, amennyiben megvalósul az önkormányzat által készített tervezet. Annak társszerzője, a Szimpla Kert egyik vezetőjeként ismert Molnár Bence ismertette lapunkkal az új szabályokat és a várható hatásokat.

Tilos lenne este 10 és reggel 8 óra között árut szállítani, göngyöleget mozgatni – Molnár szerint az üzletvezetőknek előre kell gondolkodniuk, hogy ne éjjel jusson eszükbe, milyen árut rendeljenek be.

Éjfél után mindenkinek hozzáférhetővé kell tenni a vécéket: azért, hogy ne az utcán végezzék dolgukat a bulizók. Nehezen kivitelezhető, a Szimpla előtt állandó a sorban állás, ha valaki a mosdóba szeretne csak bemenni, könnyen kikerülhetné a sort.

A kocsmáknak a zene hangerejét leszabályozó csúcslimiter nevű eszközt is meg kell vásárolniuk, valamint akusztikai szakértői igazolással kell rendelkezniük, hogy ne zavarják a lakókat. Molnár azt mondja, a csúcslimiter ára 30 ezertől 30 millió forintig terjed.

Minden helynek fel kell fogadni valakit, aki ellenőrzi, hogy az utcán ne lehessenek vendégek itallal a kezükben. A Szimpla Kertben már most sem lehet itallal kimenni, ezt a bejáratnál ellenőrzik.

A tervezet szerint emellett minden reggel magas nyomású eszközzel le kel mosni az érintett járdaszakaszt, el kell szállíttatni a kommunális hulladékot. A helyek egy évre kapnák meg az engedélyt, évente kéne megújítani. Három súlyosabb figyelmeztetés után pedig visszavonnák azt.

Molnár Bence szerint biztosan lesznek olyan kocsmák, amelyeknek gondjuk lesz a pluszköltségek kigazdálkodásával, az is lehet, hogy az éjfél utáni zeneszolgáltatásról kell lemondaniuk, vagy át kell alakítaniuk a programjukat. A vélhetően normalizálódást hozó szabályok nagy részével egyetért a Szimpla, a kérdés az, hogy sikerül-e betartatni azokat. Molnár szerint mindenki a „brit dokkmunkások kultúráját” szidja, azonban a külföldi és a magyar vendégek ugyanannyira megszegik a szabályokat: hangoskodnak és isznak az utcán.

Legnépszerűbb cikkeink