Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Tüttő: a belügy nem ellenőrzi a pandémiás terveket

Létrehozva:

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

A budapesti járványügyi operatív törzsről és a víruskezelés lehetőségeiről kérdeztük az új szerv vezetőjét, Tüttő Kata főpolgármester-helyettest.

Milyen feladatok végrehajtására jött létre a szervezet? Milyen jogkörei vannak?

– A legfontosabb feladatunk a felkészülés a koronavírus esetleges budapesti megjelenésére. Erre pedig a fővárosi cégeknek is fel kell készülniük, frissíteniük kell pandémiás forgatókönyveiket, és üzemmenet-folytonossági terveiket. Emellett kapcsolatot tartunk a központi operatív törzzsel és segítjük a kerületek felkészülését. Az is fontos, hogy megnyugtassuk, és pontosan tájékoztassuk a budapestieket. Ennek érdekében a WHO tájékoztató anyagait ismertetjük magyar nyelven.

Jogszabályban előírt kötelessége a fővárosi önkormányzatnak, hogy létrehozzon egy ilyen testületet?

– Nem, de azt gondoljuk, hogy az a normális, ha működtetünk egy ilyen törzset.

Vannak jogköreik? Elrendelhetnek járványügyi intézkedéseket? Karantént?

– Ilyeneket csak az országos járványügy rendelhet el. Nem is akarnánk ilyesmit, el akarjuk kerülni a párhuzamosságokat. Első körben a fővárosi cégeket igyekszünk felkészíteni a felmerülő feladatokra.

Egy közszolgáltató pandémiás tervének megléte vagy frissességének ellenőrzése is állami hatáskörnek tűnik. Itt sincs párhuzamosság?

– Mindeddig a fővárosi fenntartású cégeknél nem volt ilyen ellenőrzés az állam részéről. Sőt kapcsolatfelvételre sem került sor. Pandémiás terveket egyébként a 2003-as SARS-járványt követően kellett készíteniük a közszolgáltatóknak.

És a fővárosi törzzsel kapcsolatban áll a központi apparátus?

– Jeleztük feléjük is, hogy múlt pénteken megalakultunk. Annyi érkezett vissza: tudomásul vették. Semmi több. Így mi is csak annyit tudunk, amennyit mindenki más lát belőlük.

Legnépszerűbb cikkeink