Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Senki nem fizetett bevándorlási különadót

Létrehozva:

Megnéztük, milyen hatékonysággal működnek a bevándorlást akadályozni hivatott törvények.

Több, hivatalosan a bevándorlást és az – állítólag – azt támogató szervezetek tevékenységét korlátozó, visszaszorító törvényt fogadott el az országgyűlés kormánypárti többsége még az előző ciklusban. Emiatt regisztrálnia kellett minden olyan civil szervezetnek, amely nem csak belföldi forrásból kap támogatást. Akik pedig segítik a bevándorlást, azoknak 2018 közepétől különadót kell fizetniük. A törvények hatására voltunk kíváncsiak.

A listára feliratkozott a Magyar Vöröskereszt, az Autóklub, a Baptista szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Bátor Tábor Alapítvány is. Utóbbi lapunkkal azt közölte: „A V4 országokban működő nemzetközi szervezetként büszkék vagyunk arra, hogy mind a hazai, mind külföldi támogatóink megbízható és átláthatóan működő alapítványként támogatásra érdemesnek tartják munkásságunkat évek óta.”

A törvényt elfogadó Fidesz-KDNP szándéka viszont az volt, hogy leleplezzen olyan civileket, amelyek mögött szerintük külföldi érdekcsoportok mozognak azzal a céllal, hogy társadalmi és politikai befolyást szerezzenek. Lapunk azonban megtudta, hogy egyetlen olyan szervezet ellen sem indult eljárás, amelynek kellett volna, de nem jelentkezett a listába. A civil szervezetek felett törvényességi felügyeletet ellátó ügyészség lapunk megkeresésére jelezte, hogy 2019-ben sem érkezett olyan kérelem, bejelentés vagy megkeresés, amely eljárás indítását eredményezhette volna.

Párhuzamosan a NAV-nak egyelőre azt sem sikerült kiderítenie, hogy egyáltalán kinek kellene fizetnie. Még 2018-ban a Migration Aidet és a Menedék Egyesületet vizsgálta a NAV, mint lehetséges adóalanyokat, ám végül őket sem kötelezték fizetésre. Sajtóinformációk szerint a törvény életbe lépése óta egy fillér sem folyt be
bevándorlási különadóként.

Legnépszerűbb cikkeink