Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mobilbörtönökbe kerül 1700 rab

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A kormány 30 milliárd forintot szán a mobil börtönökre, miközben 35 milliárdból háromszor ennyi rabot lehetett volna elhelyezni, ha rendes fegyintézetek épülnek 2018-ban. Csak ezek most azonnal kellenek.

Közel háromszor annyi rabot lehetett volna elhelyezni a kormány által meg nem épített börtönökben hasonló összegért, mint ahány ember elhelyezését akarja mobil börtönökkel megoldani őszig a magyar kormány. Mintegy 35,5 milliárd forintért nyolc, összesen 4500 fő befogadására alkalmas börtön épülhetett volna meg, azonban a 2018-ban kiírt közbeszerzések egytől egyig eredménytelenek lettek a Közbeszerzési Értesítő szerint. A beadott ajánlatok minden esetben magasabbak voltak, mint amennyit a kormány rászánt volna.

A közbeszerzések meghiúsultak, a rabok pedig a börtönökben lévő zsúfoltság okozta embertelen bánásmód miatt egymás után nyerték a milliós kártérítéseket a magyar állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A kormány nemrég kommunikációs háborúba kezdett a „börtönbiznisz” ellen, és ennek részeként döntött arról, hogy 30 milliárd forintot kap a büntetés-végrehajtás mobilbörtönök létesítésére.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága megkeresésünkre azt közölte, hogy a börtönökben tapasztalható zsúfoltság csökkentése, ezáltal az elhelyezéssel összefüggő fogvatartotti panaszok megszűnése érdekében férőhelybővítést hajtanak végre. Hozzátették: „A fejlesztéssel összefüggő kiadásokra a kormány biztosítja a forrást.”

Már az ausztráloknak sem jött be

A hajókonténer-építkezés felbukkant az ausztrál, az új-zélandi büntetés-végrehajtás, illetve az USA-ban a guantanamói Delta Camp fogolytáborban is – írta Juhász Zsuzsanna a Börtönügyi Szemlében 2017-ben megjelent tanulmányában. Az újítást szintén a férőhely-gondok generálták. Ugyanakkor, amikor 1999-ben a nyugat-ausztrál kormány helyreállított konténereket vetett be az elhelyezési problémákra, azok gyorsan elrozsdásodtak és a kivitelezési gondok biztonsági kockázatot eredményeztek.

„Rendes börtönök” nélkül nem megy – reagált a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) a kormány döntésére. A szervezet közleményben jelezte, hogy a konténerbörtönök drágák, és csak átmeneti megoldást jelenthetnek, a mobilbörtönökben ráadásul 60–200 fő helyezhető el, ugyanakkor „nálunk alsó hangon 1700 embert kellene mobilbörtönökbe átrakni”.

Emellett ezekbe a konténerekbe „csak fogház fokozatú vagy szabálysértési elzárásukat töltő fogvatartottakat lehetne zárni”, különben a körülmények nem felelnek majd meg az előírásoknak. A szervezet szerint sem személyzet, sem megfelelő légtér nem lenne a raboknak a konténerekben.

„1700 ember esetén 850 konténerre lenne szükség az MHB szerint, ha szabályos körülményeket akar biztosítani a kormány a raboknak. További problémát okozhat, hogy a röszkei tranzitzónákban már kipróbált konténerek nyáron fullasztóan forrók, télen jéghidegek.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink