Archív cikkek

Különadó: az állam nyert a multik ellen

Published

on

A különadók nagy részét áthárították a cégek a fogyasztókra.

A Magyarországon kivetett különadók összeegyeztethetők az uniós joggal – állapította meg keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága. A gazdasági válság következtében üresen állt az államkassza, a kormány ezért 2010-ben különadókat vetett ki nyereséges ágazatokra. A távközlési és a kiskereskedelmi ágazati különadó miatt a Vodafone és a Tesco fordult bírósághoz, mert szerintük diszkriminatív az adónem. A per leginkább a Tescót érintette, mivel magyar vetélytársaik, a CBA és a Coop alvállalkozói rendszerben működtek, így nekik nem kellett adót fizetni.

Az ítélet szerint a különadó mértéke árbevétel alapján lett meghatározva, és nem a cég származási helye szerint. Az, hogy ezek a legnagyobb cégek Magyarországon, a bíróság szerint csak a piac valós gazdasági helyzetét mutatja, és nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek. Csak a kiskereskedelmi különadóból közel 86 milliárd forintnyi adóbevétel keletkezett 2012. év végéig.

„Az egy kérdés, hogy a bíróság jogilag hogyan ítélte meg a különadók helyzetét, a másik kérdés az, milyen hatással volt az adó a magyar gazdaságra” – mondta a Pesti Hírlapnak Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője. Mesterházy egyike volt azoknak, akik többször kritizálták a különadó intézményét. A politikus szerint a különadó visszavetette a külföldi cégek beruházási kedvét, elmaradtak a fejlesztéseik és emiatt rosszabb szolgáltatást nyújtottak a lakosságnak. „A cégek többsége emellett áthárította a különadót a fogyasztókra, így végső soron a kormány a magyar családokat adóztatta meg” – mondta.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010–2013-ig éves szinten átlagosan 5 százalékot estek a magyarországi beruházások, vagyis a külföldi vállalatok a befektetéseik egy részét elvitték innen, és más országot választottak. A kormány ezt követően kezdett stratégiai partnerségeket kötni a vállalatokkal. Csak 2010 és 2018 között, és csak egyedi kormánydöntés során 303 milliárd forintot költött a nagyvállalatokra a kormány.

Elismerés a kormánynak

A keddi ítéletek egyértelműen megállapították, hogy a nagyvállalatok a jövőben nem emelhetnek kifogást azzal szemben, hogy arányosan több adót fizessenek, mint a jelentősen kisebb gazdasági potenciállal rendelkező kisvállalkozásoknak – közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel. A tárca szerint a bíróság ítéleteiben elismerte a magyar kormány által képviselt méltányos teherviselés elvét.

A vásárlókra figyelünk

A Tesco immár 25 éve Magyarország egyik nagy adófizetője – közölte a Pesti Hírlappal a cég. „Az adók fizetését alapvető felelősségünknek tartjuk, ezért rendkívül komolyan vesszük ezt a kötelezettségünket. Folyamatban lévő jogi ügyekről ezúttal sem áll módunkban részletes információt megosztani, továbbra is vásárlóink kiszolgálása a legfontosabb számunkra, amire az ítélet nincs hatással” – közölte a cég.

A különadókról szóló publicisztikánkat a 7. oldalon olvashatják.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version