Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Harmadannyi anyatejet adunk le, mint 10 éve

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az ország felében nem lehet anyatejhez jutni, de ahol lehet, ott is egyre kevesebben adják le a felesleges tejet a rászoruló csecsemőknek.

„Olyan ez, mint a véradás, csak sokkal kisebb a marketingje” – mondta a Pesti Hírlapnak Silkó Olivérné, a hatvani anyatejgyűjtő állomás vezetője. Nem csoda, hogy nagyon kevesen tudnak arról, hogy ha nincs elég teje az édesanyának, akkor ő tápszer helyett anyatejre is jogosult lehet. A jogszabályok szerint a koraszülöttek, a kis súlyú újszülöttek, vagy bármely újszülöttek, akik táplálkozási gondokkal küszködnek, ingyenesen juthatnak anyatejhez, ha a gyermekorvos felírja.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint 2010-ben még 191,8 millió forintot fizetett ki a magyar állam azoknak az édesanyáknak, akik a saját csecsemőjük szoptatása után fennmaradó anyatejet leadták a gyűjtőállomáson. Ekkor még több mint 101 ezer liter anyatejet adtak le. Az összeg tavalyra felére, 92,3 millió forintra csökkent, miközben a leadott tej mennyisége harmadára, 34 ezer literre apadt. A leadott anyatej literenkénti árát 2016 októberében 1800 forintról 2700 forintra emelte a kormány, azonban úgy tűnik, ez sem segített a negatív trend megállításában.

Nem könnyű leadni

Silkó Olivérné szerint a hiányzó marketingen túl az is nehezít az anyatejgyűjtést, hogy a tejadó anyáknak reggel 6-8 óra között be kell hozni az anyatejgyűjtő állomásra a tejet ahhoz, hogy azt el tudják vinni reggel 8 és 10 óra között.

Heves megyében három állomás van, de aki messzebb lakik, nehezebben oldja meg, hogy reggelre bekerüljön a tej. „Ezt senki sem a pénzért csinálja. Önfeláldozó anyák és apák dolgoznak meg azért, hogy a tej reggelre itt legyen. Van, aki körbemegy, és összeszedi mások tejét is” – mondta Silkó Olivérné.

A NEAK adatai szerint a 19 magyar megyéből 10-ben egyáltalán nincs anyatejgyűjtő állomás. Miközben Kelet-Magyarország viszonylag jól áll, a Dunántúlon vannak olyan települések, amelyek körzetében száz kilométerre van az első állomás. Budapesten is csak egy anyatejgyűjtő állomás van, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Ők egyébként házhoz mennek a tejért, viszont annak nagy részét a fővárosi kórházaknak adják.

„Budapesten élek, de vidéki anyatejgyűjtő állomásról hozzuk a tejet a koraszülött ikreimnek, mert nincs elég tejem – mondta Varga Viktória a Pesti Hírlapnak. – De megtesszük, mert az anyatej sokkal értékesebb táplálék egy újszülöttnek, mint a tápszer.”

Az állam a 2700 forintos literenkénti tejtámogatáson kívül nem nyújt más szolgáltatást. Az állomásokat a kórházak és önkormányzatok tartják fent.

Legnépszerűbb cikkeink