Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hétfőtől él az azonnali utalás

Létrehozva:

Illusztráció: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Hétvégén és ünnepnapokon is lehet utalni, öt másodpercen belül megérkezik a pénz a számlára. E-mailre is lehet pénzt küldeni.

Ha valaki használt autót vett, eddig sokszor kénytelen volt az árat készpénzben magával vinni a vásárlás helyszínére, akár több millió forintot is. De az a helyzet is sokaknak ismerős lehet, hogy bankkártyával fizetne a benzinkúton, ám nem tud, mert a bank időközben leemelte a kölcsön részletét, és ott áll megfürödve. Hétfőtől mindkét probléma a múlté. Indul ugyanis az azonnali banki átutalás rendszere. Öt másodpercen belül megérkeznek a 10 millió forintnál kisebb összegek, az autót eladó rögtön látja, hogy kifizették, a benzinkútnál is ki tudnak egyszerűen segíteni minket a jóakaróink. Ráadásul hétvégén és ünnepnapokon is működik a rendszer, a banki nyitvatartási időn kívül is.

De mi van, ha valaki nem tudja hirtelen a bankszámlaszámát? Másodlagos számlaazonosítóval is működik a dolog, hétfőtől tehát mobiltelefonszámra, e-mail-címre és adószámra is lehet utalni. Ezt a fiókban, vagy otthon a netbankon keresztül állíthatjuk be.

Az utalásról a kezdeményező üzenetet kap, akár sikeres, akár sikertelen. Az azonnali átutalás magánszemélyeknek és vállalati ügyfeleknek is elérhető, de csak belföldön, és csak forintalapon, devizaszámláról, értékpapírszámláról nem, ahogy papíralapú utaláskor sem.

Ezzel az ország tesz egy lépést a készpénzmentes fizetés felé. A világban Svédországban vagy Dél-Koreában már csak az összes fizetés 18-20 százaléka zajlik készpénzben, míg Olaszországban vagy Spanyolországban ez az arány 86-87 százalék. Magyarországon a bolti kártyás fizetésekben már közelítünk az EU-s átlaghoz, ahogy az utalások arányában is, zajlik tehát az átállás, de a rezsiszámlákat még mindig készpénzben szeretjük fizetni.

Legnépszerűbb cikkeink