Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magyarország küszöbén a koronavírus

Létrehozva:

Európa-szerte megjelent a betegség – az új járvány kiindulópontja már nem Kína, hanem Olaszország.

Az állami fenntartású Magyar Divat & Design Ügynökség a múlt héten tartott, milánói Fashion Week rendezvényekre több alkalmazottját is kiutaztatta. A Pesti Hírlap forrásai megerősítették: hazaérkezésük után a munkatársak két és fél hétig csak otthonról dolgozhatnak, nem mehetnek be az irodáikba. Lapzártánkig nem azonosítottak az ország területén koronavírussal fertőzött beteget.

A Waberer’s szállítmányozó cég a Világgazdaságnak jelezte: minden kamionosa elhagyta Olaszország azon területeit, ahol koronavírus-járvány van, illetve szüneteltetik az oda tartó fuvarokat.

Olaszországban még mindig intenzív nyomozás folyik a zéró beteg, vagyis a fertőzést Olaszországba behurcoló páciens után. Giuseppe Conte miniszterelnök azt elismerte: a codognói kórház több ízben is megsértette a koronavírusos betegek kezelésére vonatkozó protokollt az első beteg, Mattia megjelenésekor, ezzel is hozzájárulva a járvány kirobbanásához Észak-Olaszországban.

A 70 ezer embert érintő karantén bevezetése ellenére mind a fertőzöttek, mind a halottak száma emelkedik. A hatóságok már 320-nál is több fertőzöttet tartanak nyilván, 11-en vesztették életüket.

Ausztriában egy Bécsben élő magyar nő is kórházba került a fertőzés gyanújával. Miháczi Beáta elmondta, hogy január vége óta folyamatosan járta Európát. Legutóbb Velencében volt, onnan vonattal utazott haza az osztrák fővárosba, azóta azonban nem érzi jól magát; belázasodott, ezért fordult orvosi segítségért.

Horvátországban két horvát állampolgárban is kimutatták a koronavírus jelenlétét – mondta kedden Andrej Plenkovic kormányfő. Az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban dolgozott. Az egészségügy-miniszter bejelentette: „Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket”.

Spanyolországban több százan, köztük magyar állampolgárok is karanténba kerültek a Spanyolországhoz tartozó Tenerifén, miután az egyik olasz turistánál – később pedig a feleségénél is – kimutatták a koronavírus jelenlétét. A 69 éves férfi Lombardiából hat napja érkezett orvos, aki maga jelentkezett vizsgálatra, amikor észlelte a vírusfertőzés tüneteit.

Svájcban is regisztrálták az első fertőzöttet az Olaszországgal határos Ticino kantonban.

Németországban újabb két tartományban, Baden-Württembergben és Észak-Rajna-Vesztfáliában is találtak egy fertőzöttet.

A WHO eközben megerősítette, hogy Kínában csökken a fertőzöttek száma, vagyis úgy tűnik, lassan kezd lecsengeni a járvány. A sporttal kapcsolatos legfrissebb információkat a 15. oldalon olvashatják.

Legnépszerűbb cikkeink