Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ki védje meg a bántalmazott gyereket?

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Álljunk a gyermekünk mellé, ha bántalmazás érte az iskolában! Az osztályfőnök értesítésétől hosszú az út a gyermek önvédelmi képzéséig.

„A fiam elsős volt, amikor az iskolában beszakították a fejét, beleverték a falba. Megtörtént, hogy táncórán verték meg annyira, hogy az arca és a nyaka állapota miatt a családsegítő egyből orvoshoz küldte látleletet vetetni.”

„Magyarországon a kamasz diákok 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bántalmazták az elmúlt néhány hónapban az iskolában, 38 százalékuk pedig verekedett az elmúlt egy évben” – olvasható az UNICEF legutóbbi, 2018-as jelentésében.

Ha a gyereket bántalmazták az iskolában, forduljunk az osztályfőnökhöz, vagy az iskola vezetéséhez – javasolta Bácskai Tünde, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárságának kiemelt főreferense. A szociális segítőkhöz is mehetünk, de az iskola pszichológusához is.

Család és társadalom

Amennyiben sérüléssel járó bántalmazás történt, értesíteni kell a hatóságot – rendőrséget, gyermekjóléti központot –, amit a gyermekről látleletet felvevő orvosnak is hivatalból meg kell tennie, ahogyan az iskolának is. Természetesen a bántalmazó gyerek szüleivel is felvehetjük a kapcsolatot, ehhez kérhetjük mediátor segítségét.

– Mielőtt más iskolába íratnánk a gyermeket, próbáljuk a helyzetet szakemberek – pedagógus, iskolai pszichológus, szociális segítő – közreműködésével megoldani – tanácsolja az alezredes. „Támogassuk a barátságokat, még ha néha kényelmetlen is egy-két kamasz a lakásban, így nagyobb az esélye, hogy a gyereknek olyan barátai lesznek, akikben megbízhat, és mi is megismerhetjük.”

– A gyerekekre hat a sok elvárás, vagy éppen a családi közegben átélt erőszak, a médiából ömlő agresszió – mondja Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője. A lelki segélyvonal munkatársa szerint a testi seb a jéghegy csúcsa, amelyet érzelmi bántalmazás előzött meg. Az iskolai erőszak mindig közösségi történet, nem javasolt a szülőknek egyedül cselekedni.

Kerüljük az áldozathibáztatást!

A miért pont terád szálltak rá, a miért nem véded meg magad kérdésekkel azt üzenjük, hogy a bántalmazott is tehet arról, hogy bántalmazzák, és ezzel újabb sebet okozunk és romboljuk a bizalmat. Fejezzük ki a gyerekünk felé, hogy mellette állunk, vele közösen keressük a megoldásokat!

Jelek

A gyermek viselkedése megváltozhat: a nyitott gyerekből zárkózott lesz, az alapvetően is introvertált iskolásnál pedig dühkitörések jelezhetik a gondot. Tipikus az is, hogy megborul a nyugodt alvása: éjszaka felriad, álmában sír, kisiskolás esetében pedig akár be is pisilhet.

Oktatás tanároknak

Iskolai agressziókezelési előadással ad eszközt a pedagógusoknak a Virágozz és Prosperálj Alapítvány – tudtuk meg Ignácz Piroskától, a szervezet munkatársától. Az agresszív gyerekre jellemző, hogy elveszítette önbecsülését, ám az ismertetett technikákkal visszanyeri azt. Az iskolák díjmentesen kapják a képzést.

Az iskolai agresszió megelőzéséhez csoportos technikák is szükségesek, a diákok viselkedésmintákat sajátítanak el, és megtanulják figyelembe venni diáktársaik nézőpontját. A tanárok is keresik a lehetőségeket, a szülőknek is segíteniük kell.

– Mindenkinek meg kell tanulnia jeleznie az énje határait – hangsúlyozza Kovács Ildikó önvédelmi oktató. „Persze ne azonnal üssünk vissza. De elengedhetetlen, hogy határozott kiállással mutassunk erőt.” Már első osztályos gyermeknek is érdemes önvédelmet tanulnia. A kisebbekkel játékos formában történik az oktatás, a nagyobbak pedig konkrét technikákat is elsajátítanak.

A szülők és a gyerekek is hasznos tudnivalókat találnak a témával kapcsolatban a kerjsegitseget.com oldalon.

Legnépszerűbb cikkeink