Archív cikkek

Papíron kapitány, de nem papírkapitány

Published

on

Kedden új munkahelyén, Kaposváron kezd Ivkovics Sztojan, aki nyárig papíron még a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya is.

Faramuci helyzet van a férfiválogatottnál, amelynek van is szakvezetője, meg nincs is. 2013 óta Ivkovics Sztojan a szövetségi kapitány, ám ő a februári Európa-bajnoki selejtezők után távozott posztjáról. Legalábbis papíron, mert a nyárig élő szerződése van a szövetséggel, ám meccsünk addig már nem lesz. A szakember maga mondott le januárban, amit az MKOSZ elfogadott, azzal a feltétellel, hogy a megállapodásban rögzített felmondási időben igényt tart a munkájára. A horvát-magyar edző kedden a Kaposvári KK-nál kezdi el új munkáját. Az MKOSZ szabályzata szerint a felnőtt szövetségi kapitányok alkalmazásának egyik feltétele az, hogy élvonalbeli klubnál nem dolgozhatnak. Ezt Ivkovics is tudta, de valamiért mégis az NB I-et választotta. Ráadásul nem is túl acélos célokért kell majd harcolnia; ahogy a szakember mondta, a bennmaradás az elvárás, valamint a csapat stabilitása.

A szövetség helyzetét nehezíti, hogy a magyar férfiválogatott a múlt héten bravúros győzelmet aratott Szlovénia ellen, 77–75-re győzte le itthon a címvédőt Eb-selejtezőn, az ukránok felett 62-60-as sikert arattak vasárnap.

– Úgy érzem, nem hagytam magam után sarat, sőt – nyilatkozta Ivkovics Sztojan. – Az elmúlt nyolc meccsünket zsinórban megnyertük, ebből hatot itthon. Ez nem lehet véletlen. Nincsenek sztárjátékosaink, de csapatként erősek vagyunk, ezt bizonyítottuk a szlovének legyőzésekor is. A hét év alatt, amióta a válogatottat irányítom, megtanultam, bárkivel játszhatunk egy jó meccset vagy akár meg is verhetünk, bár az Eb-címvédő ellen szerencse is kellett a sikerhez. Nem túlzok, ha azt mondom, reális elvárás lenne ettől a csapattól a kijutás az Európa-bajnokságra. Mindenesetre ugyanúgy fogok szurkolni, fogom támogatni a válogatottat, ha már nem én leszek a kapitány.

Ugyanakkor felettébb szükség volna Ivkovics munkájára. Szeptemberre lesz utódja, ha lesz egyáltalán. Ugyanis információnk szerint nem kizárt, hogy az MKOSZ vezetősége változtat addig ezen a szabályon. Tehát a kapitány úgy ment, hogy majd marad.

Kiss B. László

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version