Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Sok külföldi dolgozik a fővárosban

Létrehozva:

Az albérlet az átlagfizetés több mint felét elviheti.

Az ukrán, szerb vendégmunkások száma Budapesten már túltesz az Észak-Magyarországról érkezőkén – mondta Molnár László, a GKI Zrt. vezérigazgatója a Pesti Hírlapnak a Belügyminisztérium 2019-es adatai alapján. Jelentős azonban a belső vándorlás is, Budapesten az építőiparban, kétkezi munkakörökben lévő munkaerőhiányt pótolják főleg borsodi, szabolcsi idénymunkásokkal. A magas albérletárak miatt ők általában közösen bérelnek lakást, vagy munkásszállókra költöznek, de olyan is előfordul, hogy Szerencs környékéről buszokkal szállítják az embereket az építkezésekre minden nap – mondta Molnár. A fővárosban átlagosan 110-130 ezer forinttal magasabbak a keresetek, mint Észak-Magyarországon.

A gazdasági válság hatásai 2015 után enyhülni kezdtek, ezért Budapest és az északnyugat-magyarországi városok megtehették, hogy magasabb fizetést adjanak, ez pedig felpörgette a belső migrációt is – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az építőiparban dolgozó ukrán és szerb vendégmunkások jelenlétét Balogh is megerősítette.

Sok olyan külföldi is Budapesten vállal munkát, akik az átlag feletti keresetükkel felfelé hajtják az albérletárakat. Egy átlagos albérlet díja Budapesten jelenleg 165 ezer forint, a lakhatás akár a fővárosi átlagfizetés 60 százalékát is kiteheti.

Kimennek

Budapestről eközben kiköltöznek az emberek. A legtöbben, 40 ezren Pest megyét választották. A KSH 2018-as adatai szerint a főváros 23 kerületéből 14-ben fogy a lakosság száma. Pest megye országos szinten is a legvonzóbb célpontnak számít, csak 2018-ban 16 700 fővel bővült a népessége a bevándorlásnak köszönhetően. Ráadásul az ide költöző több mint 97 ezer ember zöme, 57 ezer állandó lakcímet igényelt Budapest valamelyik elővárosban, míg a Budapestre érkező 75 ezer új lakók közül a többség tartózkodási helyeként jelölte meg a fővárost.

Vámosi Ágoston

Legnépszerűbb cikkeink