Archív cikkek

Már a képzetlen is jó, csak legyen ember

Published

on

Folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek a vendéglátóhelyek annak dacára, hogy mára jól lehet az ágazatban keresni.

Tavasszal már vakarják a fejüket a vendéglátóhelyek, ugyanis nyáron a megnövekedett turizmus miatt szükség volna a jó munkaerőre. Azonban decemberben, az ünnepek közeledtével is problémát okoz, hogy országszerte kevés a pincér, a pultos és a szakács. Ez azért is lehet meglepő, mert a cégek – amelyek megtehetik – egyre nagyobb fizetésekkel próbálják magukhoz csábítani a munkaerőt.

– A kollégák sokszor azt mondják, hogy a munkahelyek körülbelül tíz százalékát sikerül csak betölteni – mondja Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára. – A turisztikai munkaerőhiány többlépcsős probléma. Már évekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy ez be fog következni, azonban azonnali megoldás nincs. Stratégiákkal viszont lehet javítani a helyzeten – mondja Böröcz. Szerinte külföldön is hasonló hiány van, amit más országok munkaerejével próbálnak megoldani.

– A németek most felvitték a fizetéseket a turisztikai szektorban, emiatt Ausztriában attól félnek, hogy a német piac elszívja a munkaerőt. Ha ez megtörténik, értelemszerűen ők is próbálják majd helyettesíteni a saját embereiket. Azt a fizetést viszont, amit ott adnak a személyzetnek, itthon sajnos nem tudjuk megadni – magyarázza a főtitkár a külföldre vándorlás okait. Sokan már csak azért sem vágnak bele a vendéglátóipari-turisztikai szakmába, mert nehéz fizikai munka, és a 8-12 órás műszakot két lábon kell kibírni. Nincsenek hétvégék és ünnepnapok sem, hisz a vendéglátóhelyeknek ilyenkor van a legnagyobb forgalmuk.

Az üzemeltetők szerint az egyik nehézséget a jó munkaerő megtalálása okozza, a másikat pedig annak kinevelése jelenti. Ahogy a legtöbb hiányszakmánál, itt is el lehet mondani, hogy aki jól dolgozik, és megvan a kellő nyelvtudása, az inkább külföldön próbál szerencsét.

De hogyan lehetne megoldani azt, hogy ha idén nyáron nem is, de pár év múlva már ne kelljen pánikszerűen hirdetni a munkahelyeket a balatoni és egyéb más éttermeknek, annak dacára, hogy nyáron a 6–700 ezer forintos fizetés sem ritka?

Először is fontos, hogy a szakma megint olyan vonzó legyen a diákoknak, mint amilyen a ʼ60-as vagy ʼ70-es években volt, ugyanis ma már a vendéglátás sem tartozik a legdivatosabb hivatások közé.

– Ezen is folyamatosan dolgozunk, ahogy azon is, hogy minél szakmaközelibb legyen a képzés. Szeretnénk, ha olyan diákok kerülnének ki a munkaerőpiacra, akik egyszerre több funkciót is képesek betölteni, rugalmasak, és jól tudnak csapatban dolgozni. Ehhez azonban idő kell, ugyanis a modernebb képzést is el kell végezniük a diákoknak – magyarázza Böröcz. Ma a képzettség nélküli munkavállalókat is szívesen foglalkoztatják, ha az illetőben megvan a megfelelő elhivatottság, tehetség. A vendéglátásba bele lehet tanulni, azonban a főtitkár szerint igenis látszik, ha valaki nem járta ki a megfelelő iskolát. Így az lenne a cél, hogy minél többen jelentkezzenek szakmaközelibb képzésekre, amellyel utána jó helyekre, jó fizetésért lehet majd elhelyezkedni.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version