Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Pétert a kitörési vágy tette világbajnokká

Létrehozva:

Kiss Péter élete fordulatokban gazdag. Nyolcéves volt, amikor egyik nap még szaladgált, a következő napon deréktól lefelé lebénult, nem sokra rá már kerekesszékben ült. De a nagyvátyi kölyök, aki teljesen összeomlott, nem maradt a faluban. A fővárosba költözött. És 16 évesen világbajnok lett.

Ha van sztori, ami filmre illik, akkor Kiss Péteré az. A Baranya megyei Nagyváty csöppnyi falu, 358 lakossal, nem olyan hely, ahol gyakori a Guillain-Barré szindróma, és ahonnan világbajnokok szoktak kinevelődni. Nos, Kiss Péter egy személyben hozta mindkettőt.

Nyolcévesen támadta meg a betegség, amely különböző súlyosságú lehet.

– Van, aki szinte teljesen felépül. Van, akinek a tüdeje is lebénul és lélegeztetőgépen él. Van, aki nem bénul le deréktól lefelé, mint én, viszont mindenhol egy kicsit, ezért a mozgásában sokkal inkább korlátozott. Vagyis akár mázlistának is nevezhetem magam – mondja Péter.

Az első két év maga volt a tömény depresszió, teljesen összeomlott. De már 11 éves korában dolgozott benne annyi kitörési vágy, hogy úgy döntött, Budapestre költözik kollégiumba, és a Mozgásjavító Intézetben folytatja a tanulmányait.

– Itt kezdtem el sportolni és itt segítettek abban, hogy feldolgozzam azt, ami velem történt. Jó hatással volt rám, hogy a sorstársaim közé kerültem, és szakemberek terelgettek – meséli.

Ekkor hozott meg egy újabb fontos döntést az életében: a sport ajánlott volt, de nem kötelező. Ő azonban komolyan vette. Először úszni kezdett, majd kajakozni Pruzsina István honvédos csoportjában. Persze ez egyszerűnek tűnik, de Péter kerekesszékkel közlekedik, számára minden nap egy kihívás, ahogy hazajutni Nagyvátyra is.

Ez az elszántság azonban kell ahhoz, hogy ússzon, a lábtempó és a csípő tudatos használata nélkül fent maradjon a vízen, kellett ahhoz, hogy stabilan megüljön a kajakban és kellett ahhoz is, hogy tavaly nyáron előbb Európa-bajnokságot, majd Szegeden a KL1 200 méteres mezőnyében világbajnokságot nyerjen. Mindössze 16 évesen, úgy, hogy a legutóbbi paralimpia első három helyezettjét és az akkori címvédő világbajnokot is legyőzze.

A vb-címe egyben paralimpiai kvótát is jelentett, de más nagy feladat is várt rá, hiszen ezt a tanévet már a Kölcsey Gimnáziumban kezdte el. Nem csoda, hogy ennyi jó eredmény és emberi tartás láttán nem csak az év parasportolója díjat nyerte el, de a Kolonics Alapítvány Jövő reménysége programjába is bekerült.

Legnépszerűbb cikkeink