Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Jumurdzsák-szobrot Erdoğannak!

Létrehozva:

Az új Nemzeti Alaptanterv humán tantárgyainak fő szakértője, aki a NAT „nemzetiesítéséért” felelt, így értékelte a közoktatás új sorvezetőjét a Hír TV-ben (a Magyar Nemzet tudósítása szerint): „évtizedek múltán most újra létezik közös kulturális kód, amely lehetővé teszi, hogy Brassótól Pozsonyig minden magyar iskolás ugyanabban
a szellemiségben nevelkedjen”.

Brassótól Pozsonyig 100 éve más országok állampolgáraiként él, szerencsés esetben magyar iskolába jár több százezer, magyarként felnövő gyerek. Szlovákok, románok lesznek majd a szomszédaik, munkatársaik (már ha nem lépnek le: a magyarországi népességfogyást a rendszerváltás óta az ide települő kisebbségi magyarok tették úgy-ahogy nullszaldóssá). Ők, szerencsére már gyengébben, de naponta megtapasztalják a szlovák, szerb, román „nemzetiesítést”, olyasmit, amit nálunk Takaró Mihály csinált. Az évszázados magyar elnyomásról tanulnak, és ennek megfelelően kezelik később magyar polgártársaikat – akiknek, szegényeknek, már nem volt módjuk
elnyomni senkit.

Ebben a helyzetben az erdélyi magyar gyerekek identitását valóban Wass Albert hivatott pallérozni? Helyhiány miatt most nem idéznék tőle a románokról, zsidókról szóló passzusokat: az irodalomtörténet a helyén tudja kezelni, egy kisgyerek kevésbé. Mind a Nagy-Magyarország matrica, mind Wass Albert, mind Takaró Mihály az anyaországból terjedt el a kisebbségi magyarok között. Mindegyik a mi, a hazai bel- és kultúrpolitikai ideológiai állóháborúink exportcikke.

A Fidesz mindent egy közös központból szeret irányítani, nem véve tudomásul, hogy a határon túli magyar közösségek szétfejlődött magyar társadalmak magyar nemzettudattal. (Vannak a Fideszben is ezt látó „nemzetpolitikusok”, de ők már partvonalon kívülre szorultak.)

A magyar kormánypolitika képmutatása kisebbségi nemzettársaink bőrére megy. Ne csak az oktatás legyen – károsan – ideológia-vezérelt: akkor tessék Jumurdzsákot ábrázoló kisplasztikát ajándékozni az idelátogató török elnöknek, ne boltolni vele; bőrkötetes Wass-összest a román politikusoknak, és méla tótokról beszélni a szlovák kormányfőnek, amikor határkerítést néz nálunk. Amíg ez nem történik meg, addig a Trianon, pontosabban a többségi nemzetállami elnyomás súlyát máig nyögő kisebbségi magyar gyerekek életét nehezíti a nemzeti összetartozásról szónokló, de ilyen alaptantervet írató politikus.

Kerényi György

Legnépszerűbb cikkeink