Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Elbaltázta a fellebbezést az ügyészség

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Tíz év után jogerős másodfokú döntés várható holnap a „vietnámi vízummaffia” ügyében.

Három nap – ennyi gondolkodási időt kért a fellebbezés megfontolására az első fokon eljáró ügyész 2018. április 9-én, miután végighallgatta a bíróság ítéletét a sajtóban korábban csak „vietnámi vízummaffiaként” emlegetett csoport ügyében. Az ügyészség azonban kicsúszott az időből, mivel egy héttel később küldte el fellebbezését, melyben több vádlott büntetésének súlyosbítását kéri.

„A késés miatt ezt már a másodfokon eljáró bíróság nem veheti figyelembe, vagyis az elsőfokú ítéletnél súlyosabb büntetést nem róhat ki a vádlottakra” – mondta a Pesti Hírlapnak Tran Dániel ügyvéd, aki két terheltet képvisel a perben. A védelemnek így nincs sok izgulni valója.

Pedig a két évvel ezelőtti, elsőfokú döntés aligha nevezhető drákóinak. Az ügyvéd egyik ügyfele például a kiszabható, kettőtől tíz évig terjedő szabadságvesztésből csupán két és fél évet kapott, míg a másik rá vonatkozó minimumot: egy évet. Pedig bűnszervezetben elkövetett embercsempészésben találták őket bűnösnek.

Ráadásul a hatóságok oldaláról nem a fellebbezési határidő eltévesztése volt az egyetlen furcsaság. A bűnszervezetet tíz évvel ezelőtt kapcsolták le, a két főkolompos ekkor került előzetes letartóztatásba, amit még abban az évben házi őrizetre mérsékeltek. Miután egyikük házi őrizetét 2010 decemberében megszüntették, a férfi rövidesen köddé vált, majd ugyanez megismétlődött a következő évben egy másik gyanúsítottal is. Távollétében, nem jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélték bűnszervezetben elkövetett embercsempészés, és 276 rendbeli közokirat-hamisításért.

Ugyancsak kínos részlet, hogy a hatóságoknál valahogy nyoma veszett több mint ötezer oldalnyi iratnak, amit még a vietnámi magyar konzulátuson foglaltak le az üggyel összefüggésben – tudtuk meg Tran Dánieltől. A csoport tagjai – huszonöten, köztük tizenhat magyar – több száz vietnámit segítettek schengeni vízumhoz hamis adatokkal.

LT

Legnépszerűbb cikkeink