Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem tűrik a kritikát Csecsenföldön

Létrehozva:

Fotó: Said Tsarnaev / AFP

Két erőszakos eset is történt az elmúlt hetekben, amit csecsen katonai szervezetek követhettek el.

Két hete egy népszerű ellenzéki vloggert öltek meg egy lille-i szállodában, múlt héten pedig Jelena Milasina oknyomozó újságírót támadott meg egy társaság Groznijban. Milasinának korábban már el kellett hagynia Oroszországot néhány hónapra, mert halálos fenyegetéseket kapott a Csecsenföldön tapasztalható intézményes homofóbiát feltáró cikke miatt.

Ezúttal egy ellenzéki blogger, Islam Nukhanov bírósági tárgyalásáról tudósított, akit azért vádoltak meg illegális fegyvertartással, mert videókat osztott meg Groznij luxusnegyedéből, ahol az államfő, Ramzan Kadirov holdudvara él. Az újságíró a tárgyalást követően visszament a hotelbe, a szálloda halljában odalépett hozzá két nő, akik azt ordították, hogy „vahhábitákat véd”, és elkezdték ütni. „Ez egy szervezett támadás volt, először a két fiatal nő lépett oda hozzám, a férfiak pedig a háttérből utasították őket, meg kamerázták, ahogy ütnek-rúgnak engem” – mondta Milasina. „A probléma nem Csecsenföldön, hanem Moszkvában van” – írta Facebook-oldalán.

Imran Aliev esetéről egyelőre kevesebbet tudunk. A népszerű csecsen videós az elmúlt években aktívan kritizálta a Kremlt és a Putyin által kinevezett csecsen vezetést a YouTube-on és a Facebookon. 2012-től kezdve Belgiumban élt politikai menekültként. Január 30-ára virradó éjjel Lille-be utazott egy 35 éves csecsen ismerősével, aki szintén orosz útlevéllel lépte át a belga-francia határt. Másnap délelőtt 10:30-kor egy vasútállomáshoz közeli hotel szobájában találtak rá, száz késszúrással ölték meg. A kés a szobában volt, de útitársát, aki egyben az első számú gyanúsított, továbbra is keresik. A francia hatóságok útlevele alapján próbálták azonosítani, de egyelőre nem nevezték meg, és abban sem biztosak, hogy az útlevél nem hamis.

Nem ez lenne az első eset, hogy Moszkva-hű csecsen, vagy orosz katonai szervezetek leszámolást hajtanak végre az EU-ban. Augusztus 23-án fényes nappal lőtték fejbe a 40 éves Zelimkhan Khangoshvilit, egy korábbi ellenzéki katonai parancsnokot egy berlini parkban, illetve Szergej Szkripalt és lányát is az orosz katonai hírszerzés emberei mérgezték meg két évvel ezelőtt.

Vámosi Ágoston

Legnépszerűbb cikkeink