Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kevés a 8000 kézbesítő a postán

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Folyamatosan toboroz munkavállalókat a Magyar Posta, főleg postásokat és csomagfeldolgozókat keresnek, ám a juttatási csomag nem túl vonzó.

Amikor fagyott, Imre, a postás zoknit húzott a cipőjére, hogy el ne essen. Bár már lehet modern, bakancsra csatolható csúszásgátlót venni, a Pest megyei kézbesítő spórol. Elvált, két gyermeke van, kell a pénz máshová. Napi 10-15 kilométert gyalogol, a táskákkal megpakolt biciklijét tolva. Tíz éve postás, a faluból lett városban kedvelik, megbíznak benne. Bárki megállhat mellette az úton, megkérdezheti tőle, érkezett-e számára valami. Van, aki megkéri, telefonáljon rá, ha fontos küldeménnyel áll a háza előtt, de nem hallaná, hogy csönget. Imre megteszi. Persze ezért kap egy kis borravalót. Láttam már esőben, a bakancsára húzott zacskóval is, mert eltört a lábbeli talpa és nem érkezett meg az új. Egy másik, fővárosi postás szerint szinte minden helyi társa két körzetet visz. A Magyar Posta Zrt.-nél 8000 kézbesítő dolgozik, akik kerékpárosan vagy gyalogosan végzik a munkájukat.

Helyettesítőket alkalmaznak

A Magyar Postát – csakúgy, mint más vállalatokat Magyarországon – jelentősen érinti a munkaerőhiány, különösen a kézbesítői és csomagfeldolgozói munkaköröket – írta a Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya. „Emiatt folyamatosan toborzunk, illetve amikor szükséges, helyettesítést alkalmazunk.” A Magyar Posta az összes elérhető csatornán, legyen az hirdetés vagy saját felületek, közösségi oldalak vagy állásbörze, igyekszik minél több embert elérni. A munkaerőhiány az alacsony fizetések és a megterhelő munka miatt alakult ki, lapinformációk szerint a kézbesítők tavaly mintegy bruttó 210 ezer forintot kerestek. Ezt erősíti meg a neve elhallgatását kérő, VI. kerületi kézbesítő is. „Én három éve dolgozom a cégnél. Egész nap jönni-menni, lépcsőzni, járni kell, sokszor a lift is elromlik, a munka nagyon fárasztó. Nem mindenki bírja, és hát alacsony a fizetés is.”

Pest megyébe kéne a legtöbb ember

A 30 ezer munkavállalót foglalkoztató Magyar Posta honlapján lapzártánkkor több mint 200 álláslehetőséget hirdettek, listázva, melyik országrészbe hány ember kell és milyen beosztásban. A Napi.hu információi szerint a posta mintegy 20 munkaerő-kölcsönző céggel áll szerződésben, de ezeken keresztül jellemzően nem kézbesítőket alkalmaznak. Leginkább alapfokú végzettséggel rendelkezőket keresnek, küldeményfeldolgozókat, -szállítókat és csomagkézbesítőket. De adatrögzítő és főpénztáros is kell.

Tar Zsuzsanna

Legnépszerűbb cikkeink