Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Emberéleteket is követelt a szélvihar Európában

Létrehozva:

Fotó: Pascal Rossignol / Reuters

Egy nap alatt hatalmas pusztítást végzett a Ciara szélvihar. Házak tízezrei maradtak áram nélkül, sok a sérült,  hatalmas az anyagi kár.

Tetőket bontott meg, fákat döntött ki és kéményeket rongált meg a szél. Több száz helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Lakóházak mellett több középületben is kárt tett a vihar, fák százai dőltek utakra, villanyvezetékekre – sok helyen áramszünetet okozva. Az áramellátás helyreállításán a szolgáltatók és a tűzoltók folyamatosan dolgoznak. Jelentős vasúti késések voltak a Budapest-Szeged és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalakon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarországon jelenleg nincs érvényben másodfokú riasztás, ami a Ciara ciklon gyengülését jelzi.

A Balaton megbillent, a szél 50 centivel apasztotta a Keszthelyi-öböl vizét, és kiöntött Balatonfűzfőnél.

Sopronnál 106 km/órás széllökéseket mértek.

            Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

Ferihegyen is gondokat okozott a Ciara. Járatokat ugyan nem kellett törölni, de volt gép, amely első nekifutásra nem tudott leszállni, át kellett startolnia a nagy szél miatt. Voltak gépek, amik szinte keresztben szálltak le a szél miatt a kifutópályára. Előfordult, hogy a szél nagy adag port fújt a kifutópályára a reptéri bővítés területéről, és a gépnek homokviharban kellett leszállnia.

Legnépszerűbb cikkeink