Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Diavetítéssel egészítette ki vallomását

Létrehozva:

Fotó: Veres Viktor / Pesti Hírlap

Személyiségétől távol áll az erőszak, mondta Gyárfás Tamás.

Éppen a Fenyő-gyilkosság huszonkettedik évfordulóján, azaz ma reggel az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék dísztermében belefogott Gyárfás Tamás abba a várhatóan három tárgyalási napon át tartó vádlotti monológba, amely ártatlanságáról hivatott bizonyságot adni a merényletre adott felbujtás kérdésében. Az egykori médiamogult azzal vádolják, hogy ő bízta meg régi haragosának likvidálásával Portik Tamás maffiózót, akivel immár a vádlottak padján kénytelen osztozni.

Az őszülő szakállú, kissé zavart tekintetű Portik Tamás a keddi tárgyalásnak csupán az elején volt jelen – ugyanis a bevett eljárási rend szerint az elsőrendű vádlott vallomását a másodrendű nem hallhatja. Mielőtt az őt kísérő kisebb hadsereg körében Portik elhagyta a bíróság épületét, Póta Péter bíró felelevenítette, hogy Portik egyszer már részese volt egy a Fenyő-gyilkosságot is taglaló büntetőpernek, és noha őt abban az eljárásban mással vádolták, a mostani ügy vele kapcsolatban perújításnak számít, nem új vádemelésnek. Végül Portik hosszan egyezkedett Pótával arról, hogy mikorra tud annyira felkészülni, hogy vallomást tegyen. Portik azt mondta, a hangfelvételt manipulálták, de azt egyelőre nem kívánta részletezni, melyiket és hogyan.

– Ha már így hozta a sors, örülök, hogy legalább tisztázhatom magam több mint húsz év után – kezdte terjedelmes, diavetítéssel kiegészített vallomását Gyárfás Tamás, aki bevezetőjének a Hangsúlytévesztés címet adta. Ezzel – mint kifejtette – arra kíván utalni, hogy az ügyészség a vádiratában hosszan taglalja a közte és Fenyő között fennállt konfliktusok mibenlétét, miközben legfőbb vitájuk – tudniillik hogy ki készítheti a Napkelte című műsort – már jóval a sértett halála előtt békével lezárult. Azt is megjegyezte, a több tucatnyi idézni kívánt tanú azt a benyomást kelti, mintha sok bizonyíték lenne az ügyben, miközben – állítja Gyárfás – arra egy sincsen, hogy ő rendelte volna meg a gyilkosságot. Szerinte fontos részletek

A Nap TV egykori tulajdonosa, az úszószövetség korábbi elnöke hangsúlyozta: soha, egyetlen konfliktusát sem rendezte erőszakkal, ez az ő személyiségétől nagyon távol áll. Különösen abszurdnak nevezte azt az állítást, miszerint előbb Tasnádi Pétert kérte fel az ölésre, majd Portik Tamást is. Tasnádi a vádhatóság szerint csak „színleg” vállalta a feladatot, de Gyárfás szerint, ha ez így lett volna, erről ő nem szerezhetett volna tudomást, így nem lett volna értelme mást is megbíznia, és ezzel egy életre kiszolgáltatnia magát még egy személynek.

Az autójában ülő Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én gyilkolta meg több géppisztoly-sorozattal Jozef Roháč alvilági végrehajtó. Noha pletykaként már akkor felmerült Gyárfás neve is, húsz éven át, egészen 2018-ig hivatalosan nem gyanúsították meg. A 70 éves nagyvállalkozó ellen titokban készült hangfelvételek alapján emeltek vádat, ezeket vélhetőleg Portik készítette kettejük diskurzusáról. Később ismeretlenek zsarolták ezekkel az úszószövetség exelnökét, mígnem a hatóságoknál kötöttek ki a felvételek.

Lapzártánk idején Gyárfás Tamás éppen hosszasan és részletesen elemezte a Fenyővel való kapcsolatáról annak idején megjelent sajtónyilatkozatokat. Gyárfás kifogásolta, hogy egyes tanúk miért nem vállalják a nevüket. A felelőtlen hamis vallomások és a fontos részletek figyelmen kívül hagyására szeretném felhívni a figyelmet – mondta.

Lándori Tamás

Legnépszerűbb cikkeink