Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Keresik a kegyeinket

Létrehozva:

A fogyasztó jól jár azzal, ha többen kínálnak neki valamit a piacon. Mégsem vennék mérget arra, hogy verseny lesz majd a kormány és Budapest vezetése között abban, hogy ki tud klíma-, és polgárbarátabb fejlesztésekkel kedveskedni nekünk, fővárosiaknak.

A főpolgármester intenzíven kommunikál, de nagyot nem tud dobni – főleg, ha a város kevés saját pénzét is elveszik. A kormány előtt egy javaslat, hogy csökkentse a települések legfőbb bevételét adó iparűzési adót. Persze ha ezt meglépik, akkor utána nehezebben mondhatják, hogy miért nem a BKV működtetésére költi a főváros a saját bevételeit.

Leginkább beruházásokról szólnak a hírek, holott Budapest működtetése is mindig az aktuális kormánytól függ. Pár éve az akkori esztergomi polgármester, Tétényi Éva mögül is hamar kiment a választói támogatás, miután már a közvilágítás is megszűnt a városban. Hiába a Fidesz-kormány véreztette ki a várost, egy polgármestertől nem szabadságharcot, hanem működő várost várnak a polgárok. Persze Budapest nem Esztergom.

Karácsonynak zuglói polgármesterként sem volt nagy mozgástere az MSZP és a Fidesz helyi megegyezései mellett. Most pedig folyamatos ellenzéki előválasztás zajlik az országban. A mögötte álló fővárosi koalíció még egységesnek tűnik, de a kerületekben már csöndesen aprítják egymást a szövetségesek. Hogy az MSZP és Karácsony törpepártja, a Párbeszéd, a nagy és a kis hal közül melyik falja föl a másikat, attól is függ, hogyan akarja majd kooptálni a Fidesz az esetleg létrejövő új baloldali pártot. Az MSZP-re ráadásul a Demokratikus Koalíciónak is fáj a foga. És végül mindannyian tartanak a Momentumtól, ami örömmel borítja konkurensei zűrös ügyeit.

A város lehetőségeit a Fidesz fogja meghatározni. Hírek szerint még nem dőlt el, hogy a pártban a háborús vagy a kompromisszumkészebb, a nagy építkezéseket féltő irányzat lesz-e a meghatározó. A Fidesz-szavazók budai polgárból szegényebb vidékivé alakulása sem növeli a pénzosztásnál a főváros esélyeit. Világszerte erősödik a törésvonal a nagyváros és a vidék politikai ízlése között. És ha vidékről jön a voks, akkor előbb épül ott valami, mint a bűnös városban. Főleg, hogy – a Fidesztől függetlenül is – kevesebb uniós pénz várható Budapestre. Úgyhogy én inkább a Facebookon politikai posztokra költött milliók növekedését, nem Budapestét várom.

Kerényi György

Legnépszerűbb cikkeink