Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szakértő: a koronavírusos megbetegedés jóindulatú

Létrehozva:

A koronavírus megbetegedés tünetmentes állapotban nem fertőz, ki sem lehet mutatni.  A SARS vagy a MERS sokkal rosszindulatúbb megbetegedés az ország főinfektológusa szerint.

Jól vannak, tünetmentesek azok a magyarok, akik francia légi úton hagyták el a kínai Vuhant, illetve a koronavírus járvány által érintett Hupej tartományt. Róluk Szlávik János infektológus szakorvos, a Szent László Kórház Infektológiai Osztályának főorvosa beszélt a koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Azért fontos a tünetmentesség, mert Szlávik ki meri jelenteni, hogy a sokszor nagyon enyhe lefolyású megbetegedéssel járó koronavírusos fertőzés csak akkor fertőz, ha észlelhetők tünetek, ha a beteg tüsszög, láza van, influenzaszerű tünetei vannak. A francia géppel hazaérkező 8 magyar még 12 napig marad karanténban, ha addig nem jelentkezik a betegség, akkor kijelenthető, hogy nem betegedtek meg, nem fertőznek. Egy másik magyarnak, aki maga hagyta el Vuhant, még két napig kell karanténban maradnia.

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre hétfő este megérkezett beteg kínai személy is jobban van, ő nem is Hupej tartományból érkezett. A vizsgálat nem mutatott ki vírusfertőzést nála, nem mutatkoztak tipikusan koronavírusos tünetei.

Jelenleg járvány csak Kínában van, és Szlávik a mai tudásunkra alapozva azt mondja, meg lehet akadályozni a világjárványt. Vuhanba ma már gyalog sem lehet be-kimenni, annyira le van zárva a 15 milliós város. Világjárvány esetén nagy baj lenne, mert a kezdeti stádiumban az influenzára hasonlító megbetegedésre nincs gyógyszer, ennek kifejlesztése sok időt igényel. Bizonyos kísérleti gyógymódok vannak, amelyek beválni látszanak; Szlávik azt reméli, ezek bevetésére nem lesz szükség.

A szakértő szerint a koronavírusos megbetegedés jóindulatú, általában meggyógyulnak belőle a betegek maguktól, egy százalékuk hal meg, ők általában más betegségekkel, veseelégtelenséggel, cukorbetegséggel is küzdenek. A Sars vagy Mers sokkal rosszabb volt, ott 25-30 százalékos az elhalálozás. De az influenzánál veszélyesebb a koronavírusos megbetegedés.

DD

Legnépszerűbb cikkeink