Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Meghatalmazással kiváltható a családtag e-receptje

Létrehozva:

Nem csak a beteg mehet a gyógyszeréért. De az ördög a részletekben lakik.

Lépett a kormány, miután egyre többen felháborodtak, hogy nem válthatják ki a lázas beteg rokonuk e-receptjeit. Mégpedig azért, mert azt a hozzátartozó nem teheti meg. Ha a szükséges módosítások átfutnak az apparátuson, akkor bekerül az elektronikus rendszerbe, vagyis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) az az opció, hogy meghatalmazással is ki lehet váltani az e-receptet.

Azért kellett változtatni, mert bár az e-recept mellé írnak kérésre a háziorvosok a régi receptre hasonlító felírási igazolást, amivel elvileg a hozzátartozó is kiválthatja a gyógyszereket. De az igazolás nem kiváltható azokban a patikákban, ahol nem látnak rá az EESZT-re.

A meghatalmazás tehát elvileg megoldaná ezt a problémát. Más kérdés, hogy ez alatt nem a hétköznapi életben megszokott, két tanúval igazolt, papír közokiratot kell érteni. Ezzel ugyanis könnyen vissza lehetne élni, ami az egészségügyi problémák mellett gazdasági visszaéléseket is okozhatna, mondja Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke a Pesti Hírlapnak, mondjuk, ha kiváltja valaki a szomszédja növekedési hormonját.

Ezért digitális, hiteles meghatalmazásra van szükség, amit a Kormányablakban, Kormányhivatalban kell intézni. Persze ez teljesen életszerűtlen, az emberek nem szoktak előre, még egészségesen sem ilyen meghatalmazásokat intézni, mondja Hankó, ez inkább megbetegedéskor jut valakinek az eszébe. Hankó nem tudja, pontosan milyen módja lesz a meghatalmazás kiváltásának, hogy otthonról hogyan lehet mindezt intézni az interneten át, ez majd akkor derül ki, ha megjelenik a vonatkozó rendelet. Ennek dátumát azonban a gyógyszerészkamara nem tudta megmondani, a kormány annyit ígért, hamarosan – ám ez mindeddig nem történt meg.

Így végül a gyakorlatban tényleg előfordulhat, hogy lázas beteg tényleg kénytelen egyszerűen elmenni a háziorvoshoz, hogy diagnózishoz, recepthez és gyógyszerhez jusson.

Dercsényi Dávid

Legnépszerűbb cikkeink