Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Iowa

Létrehozva:

Ez senki másnak nem sikerült volna – írta az amerikai politika legfontosabb platformján, a Twitteren az Egyesült Államok elnöke arról, milyen nagyszerű eredményeket ért el kormányzata. Donald Trump arra buzdította az iowai republikánusokat, vegyenek részt a párt előválasztásán. Megtették. Trump 96,6 százalékkal nyert.

Lapzártakor a demokraták még mindig várták, hogy kiderüljön, melyik jelölt nyerte pártjuk előválasztását. A pártvezetés szerint a végeredmény kihirdetését nagyon lassítja, hogy kézzel kénytelenek összeszámolni minden voksot. Aztán közölték, hogy az eredmények úgymond ellentmondásosak, és csak valamikor kedden lesznek eredmények. A kiszivárgott eredmények szerint Pete Buttigieg előretört, Sanders a második, Elisabeth Warren szenátor a harmadik.

A jelöltek azóta elmondták a beszédeket, és elutaztak New Hampshire felé.

Trump örülhet a demokrata káosznak. Ez csak erősíti érvelését. Hiszen hétfőn éppen arról beszélt, hogy a DNC, a demokrata párt vezetése azon dolgozik, hogy ismét kicsinálják Bernie Sanders szenátort, ahogy egyébként négy éve tették.

Az elnök kedden megjelenik a Kongresszus két háza előtt, hogy beszámoljon az Unió állapotáról. A feltételezések szerint beszél majd a szárnyaló gazdaságról, az alacsony munkanélküliségről. A Fehér Ház szóvivője szerint Trump majd bemutatja a választóknak, mennyi mindent tett, amiről az amerikaiak esetleg nem is tudnak.

Persze Trump elsősorban Trumpról fog beszélni.

Ha pedig Trump Trumpról beszél, akkor csak sikerekről lehet szó. Trump világában Trump a siker szinonimája. Elvégre olyan elnökről van szó, aki nem restellett azért panaszkodni, mert nem kapott Nobel-békedíjat.

És igazából nincs is oka panaszra. Az impeachmentről, az alkotmányos felelősségre vonásról szóló eljárásban a republikánusok megmutatták: lojálisak Trumphoz és a kormányzatához. Nem fogják megkockáztatni, hogy az elnökválasztás évében kárt okozzanak az elnöknek. Tévedtek, akik arra számítottak, hogy a republikánusok arra készülnek, óvatos manőverrel ellépnének Trump mellől. Hogy majd új tanúk meghallgatása után azt mondhatják: nincs választásuk, mint az elnök ellen szavazni.

Mindegy lett, mit tett Trump, visszaélt-e hatalmával. Az eredmény számít, és a republikánusok úgy látják, az elnöknek van esélye újrázni. Az elnökválasztási kampány hivatalosan is elkezdődött.

Makai József

Legnépszerűbb cikkeink