Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Élet az Unión belül

Létrehozva:

„Az Európai Unión kívül is van élet”, visszhangozta saját egykori provokatív mondatát Orbán Viktor a hétvégén. Amikor 1999-ben ezt mondta, zajlottak a csatlakozási tárgyalások, és a miniszterelnök arra utalt: a jobb feltételek elérése érdekében megéri még valamennyi időt a közösségen kívül tölteni. Amikor a múlt hét végén Orbán ugyanezt ismét kimondta, a Brexitet véleményezte, hogy ugyanis a kilépés utáni napon még mindig „mindenki életben van Nagy-Britanniában”, eszerint az EU-n kívül is van élet.

A mostani nyilatkozat hátterét valójában a maradók közös ügyei jelentették. Azok közül is az egyik legfontosabb, a 2021–2027 közötti időszak költségvetése. A miniszterelnök hétvégén azoknak az országoknak a találkozóján járt, amelyek abban érdekeltek, hogy a nekik járó uniós támogatások minél kisebb mértékben csökkenjenek. Az unión kívüli élet emlegetésével Orbán az Unió szétesésével fenyeget arra az esetre, ha nem sikerülne mindenki számára elfogadható büdzsét összerakni, értsd: nem kapnánk elég pénzt.

A dolgok jelen állása szerint Magyarország azon tagállamok közé tartozik, amelyeknek a támogatása a legnagyobb mértékben, közel egynegyedével csökkenne.

Azt eleve lehetett tudni, hogy kevesebb lesz a pénz, hiszen a brit pénzek nincsenek többé, s az „öt fukar”, Németország, Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország mérsékelni akarják befizetéseiket. Velük szemben a többiek azzal még csak egyetértenek, hogy a csökkenés minél kisebb legyen, ám azt már nehezebb elképzelni, hol találkozhat össze a mediterrán uniós tagországok és a közép-európaiak érdeke, akik minél több fejlesztési forrást szeretnének megmenteni leszakadt régióiknak.

Itt válik érthetővé, miért nem csupán Orbán magánmeccse a Fidesz európai néppárti tagsága, az, hogy ott ülhet-e a legtöbb miniszterelnökkel rendelkező pártcsalád megbeszélésein. Egy provokatív mondat lehet tárgyalási eszköz, de ha (megint) rosszul méri fel az erőviszonyokat, annak elsősorban nem ő, hanem az ország látja kárát.

Lakner Zoltán

Legnépszerűbb cikkeink